Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Abrikozen crème brulee taart

Lekkere taart die verder niets nodig heeft

Deeg:
Bboter en suiker kloppen tot het mengsel licht van kleur is, voeg de bloem en de gemalen amandelen toe en tenslotte het ei. Vorm er een bal van, verpak in vershoudfolie en laat tenminste 30 minuten in de koelkast rusten.

Vulling:
Breng de wijn met de suiker aan de kook en kook tot de suiker is opgelost. Doe de abrikozen in een kom, schenk de wijn erover en laat weken.
Breng in hetzelfde pannetje de room met het vanillestokje aan de kook, neem van het vuur af en laat trekken.

Verwarm de oven voor op 220 C/hetelucht oven 200 C.

Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Dek af met een stuk bakpapier en doe de steunvulling erin. Bak 20 minuten. Verwijder bakpapier en steunvulling en laat nog een paar minuten bakken. Haal de taart uit de oven verlaag de temperatuur naar 160 C /hetelucht oven 140 C.

Giet de abrikozen af en doe het vocht bij de room. Snij de abrikozen in tween en druk ze met de plakkerige kant op de deegbodem. Schraap het merg uit het vanillestokje en roer het door de room. Klop de eieren los en roer de room erdoor. Schenk het eier-roommengsel over de abrikozen in de taartvorm en bak de taart 20-30 minuten (tot de vulling gestold is).

Laat afkoelen.

Verdeel de 4 el suiker gelijkmatig over de taart en richt de brander erop tot de suiker gecaramelliseerd is.


Ik heb zelden iets gemaakt dat zo lekker rook toen het uit de oven kwam. Hoe het smaakt weet ik niet: de gasten hadden het al op toen ik een stukje wilde proeven. Maar volgens de verhalen was het erg lekker!

De brulee laag kun je prima met een verfafbrander van de bouwmarkt maken en een vriendin van mij gebruikt de brander waarmee ze het onkruid tussen haar terrastegels uitbrandt. Let wel op steekvlammen, ik had bijna de keukenrol en de theedoeken in brand gestoken.

WaarderingWaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarte
Aantal personen 10
Tijd Totaal ca 3 uur, waaronder het laten rusten van het deeg in de koelkast
Ingrediënten
  • Deeg:
  • 140 g boter
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 250 g bloem
  • 25 g gemalen amandelen
  • 1 losgeklopt ei

Vulling:

  • 250 g kant-en-klare gedroogde abrikozen (de soort die je niet hoeft te wellen)
  • 175 ml witte wijn
  • 100 g suiker + 4 el voor de brulee laag
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 250 ml slagroom
  • 4 eieren
  • lage taartvorm van 26 cm doorsnede, ingevet
  • steunvulling (overjarige peulvruchten)
  • crème brulee brander
Bronvermelding BBC Good Food januari 2005