Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Appelcharlotte met crème fraiche

  • Citroen schoonboenen en helft van schil raspen (vrucht wordt verder niet gebruikt). Korst van sneetjes brood snijden en elk sneetje in vieren snijden. Broodkwarten naast elkaar op werkvlak of op groot bord leggen. Appels schillen, in 8 parten snijden en klokhuis verwijderen. De parten overdwars in drieën snijden.
  • Oven voorverwarmen op 200 ºC (heteluchtoven 180 ºC). In koekenpan boter en suiker laten smelten, regelmatig roeren. (Let op: de koekenpan moet zo groot zijn dat straks ook nog de appelstukjes en citroenrasp erbij passen). Vanillestokje in de lengte opensnijden en met een puntig lepeltje de merg eruit schrapen. Merg door botermengsel roeren, ook lege vanillestokje in pan leggen.
  • Helft van botermengsel over broodrepen uitsmeren. Rest van botermengsel op matig vuur nog 5 minuten laten bruisen, tot mengsel lichtbruin wordt (carameliseren). Appelstukjes en citroenrasp erdoor roeren en geheel nog circa 15 minuten zachtjes laten stoven tot meeste vocht is verdampt en appelstukjes goed gaat zijn, maar niet uit elkaar vallen! Af en toe omscheppen. Vanillestokje uit pan nemen.
  • Wand en bodem van vormpjes met brood bekleden, door de broodkwarten, met besuikerde zijde buiten, elkaar overlappend in vormpjes leggen. Goed aandrukken. Appel over vormpjes verdelen en nogmaals goed aandrukken. Bovenkant van vormpjes afdekken met aluminiumfolie en op rooster in midden van oven zetten. Charlottes in circa 30 minuten bakken, tot brood goudbruin is.
  • Crème fraiche met vork losroeren. Vormpjes uit oven nemen, folie verwijderen en zijkant van charlottes voorzichtig met mes lossnijden. Telkens bord op vormpje leggen, samen keren en even schudden zodat charlotte uit vormpje loskomt. Charlottes warm serveren met royale schep crème fraiche.
Zie ook een variatie op dit recept elders op de site.
WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 3
Tijd 35 min.
Ingrediënten
  • 1 citroen
  • 6 sneetjes oud witbrood (casino)
  • 4 zoete appels (bijvoorbeeld Elstar)
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 125 ml crème fraiche
  • 4 soufflévormpjes (inhoud 150 ml)
  • Aluminiumfolie
Bronvermelding Allerhande 1 van 2004