Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Appelrozen

Appelrozen

  • Verwijder het hart uit de appels, snij ze vertikaal in twee helften. Leg een helft met het snijvlak naar beneden en snijdt schijfjes van ca 2 mm dik.
  • Doe de schijfjes in een kom, voeg water en het sap van de citroen toe, en kook in de magnetron minimaal 3 minuten. De appelschijfjes moeten buigbaar worden; zolang dat niet het geval is geef je ze steeds een minuut extra. In een pannetje koken kan natuurlijk ook.
    Experimenteel eventueel met het toevoegen van hele citroenschijfjes, zodat je ook wat smaak van de olieën uit de schil krijgt.
  • Giet de appelschijfjes af, leg ze op een theedoek zodat ze zo droog mogelijk worden.
  • Vet de bakvorm in
  • Meng 4-5 eetlepels abrikozenjam met een beetje water als dat nodig is om het goed uit te kunnen smeren. Hier is jam zonder stukken fruit wel handig. Roer er meteen wat kaneel door.
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg, rol ze op een met bloem bestoven blad wat uit en snij ze in de helft.
  • Smeer wat van het abrikozenmengsel op het deeg.
  • Leg de appelschijfjes half overlappend over de helft van het deeg; de bolle kant steeds er boven uit:
    Opmaak
  • Sla het deeg dubbel en rol het met de appels op. Zet de roos rechtop in de bakvorm.
  • Bak 35-45 minuten onderin de oven op 190 °C. Dit is het lastigste onderdeel van het recept: het bepalen van baktijd en -temperatuur. Het vocht van de appels en de jam vertraagt het gaar worden van het deeg, terwijl de bovenkant van de appels de neiging heeft om zwart te verbranden. Hou ze dus goed in de gaten. Misschien helpt het om aluminiumfolie over de vorm te doen (niet geprobeerd).
  • Meteen opdienen met wat poedersuiker
  • Je kunt ook een van de vele Engeltalige YouTube filmpjes bekijken, maar volg de aanwijzingen hierboven.
WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheid
Zwaarte
Aantal personen 12
Tijd 40 min + 40 min bakken
Ingrediënten
  • 3 appels met rode schil, bv. red delicious
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • paar el. abrikozenjam
  • bloem voor bestuiven werkblad
  • boter voor invetten bakvorm
  • ½ citroen
  • kaneel
  • poedersuiker om te bestrooien
  • deegroller
  • bakvorm voor muffins of cupcakes
    Dit recept is voor een vorm van 12