Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Appeltompoes met vlierbes

Door de vlierbes bijna een 'ouderwets' recept

Appeltompoes met vlierbes
  • Verwarm de oven tot 175 °C.
  • Schil de appels, snijd ze in stukken en haal de klokhuizen er uit. Besprenkel met wat citroensap.
  • Zet de appels met driekwart van de suiker en een half kopje water op het vuur.
  • Roer er zodra de appels beginnen te slinken de vlierbessen doorheen.
  • Laat alles zolang op het vuur tot er een grove, vrij droge appelmoes is ontstaan. Laat een beetje afkoelen
  • Rol de helft van het bladerdeeg uit tot een lap die net in een lage ovenschaal past.
  • Besmeer de vorm met boter, leg het deeg er in en bestrooi het met een lepel suiker.
  • Zet de vorm in de oven. Duw het deeg na 5 minuten een beetje naar beneden als het teveel opbolt.
  • Neem de vorm na 10 minuten uit de oven. Verdeel de appelmoes erover en leg er nog een lap deeg over heen. Bestrijk met wat eigeel en bestrooi met wat suiker.
  • Bak in nog 10 minuten af. Haal uit de oven en snijd in 8 stukken

Warm ’t lekkerst.

In plaats van de vlierbessen kun je ook andere bessen nemen (bv. blauwe).

WaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarte
Aantal personen 8
Tijd 30 minuten + bakken
Ingrediënten
  • 500 g frisse appels
  • 100 g vlierbessen
  • 1 citroen
  • 300 g roomboterbladerdeeg
  • 1 eidooier
  •