Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Armagnac parfait met pruimen en Earl Grey siroop

Smakelijk ijsrecept en een prima aanleiding om een goede fles Armagnac te gaan kopen

Maak de suikerstroop: doe de suiker en het water in een pan, verhit op hoog vuur tot de suiker is opgelost. 5 minuten laten koken.
Voeg de Earl Grey theeblaadjes toe, haal van het vuur af en laat 6 minuten trekken.

Zeef de siroop, voeg de pruimen toe, het citroensap en 25 ml armagnac. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot je de parfait opdient.

Klop de eierdooiers tot ze licht van kleur zijn en veel meer volume hebben.

Klop de slagroom met de overgebleven armagnac tot ze net stijf wordt.

Kook de opgeloste basterdsuiker tot het "soft ball" stadium. Gebruik hiervoor de suikerthermometer of doop een koude lepel in de oplossing, doop de lepel dan in koud water zodat de suiker die aan de lepel is blijven hangen gestold is. Als je dan van deze gestolde suiker met je vingers een zacht balletje kunt rollen zit je goed.
(Overigens was dit bij mij mislukt, maar de parfait was nog steeds prima, dus heel kritisch is dit niet).

Met de mixer in de hoogste stand de "soft ball" suikeroplossing bij de eierdooiers kloppen. Op halve snelheid nog 5 minuten kloppen. Dan de armagnac room erdoor mengen.

Mengsel in een cakevorm of in 12 individuele vormpjes schenken en tenminste 12 uur laten bevriezen.

Serveren: Verwarm de Earl Grey siroop tot warm.
Haal de parfait uit de vriezer en houd de vorm/de vormpjes even in heet water en keer ze. Als je een cakevorm gebruikt, snijd de parfait dan in plakken. Serveer met enkele pruimen en wat warme siroop.

Opm: Dit recept bevat niet volledig doorgekookte eierdooiers en kan bij mensen met een verminderde weerstand een salmonella infectie veroorzaken. Koop eventueel enkel verpakte losse dooiers.

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarte
Aantal personen 12
Tijd 24 uur weken van de pruimen
voorbereiden: 1 uur
bevriezen: 12 uur
Ingrediënten
  • 600 ml suikerstroop, gemaakt van 500 g kristalsuiker en 500 ml water
  • 1 el Earl Grey theeblaadjes
  • 32 pruimen
  • 1 el citroensap
  • 75 ml goede Armagnac
  • 5 eidooiers
  • 300 ml slagroom
  • 75 g basterdsuiker opgelost in 3 el water
  • Cakevorm of 12 individuele vormpjes
  • Verder handig: suikerthermometer
Bronvermelding BBC Good Food Magazine februari 1996