Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Basbousa bil Goz el Hind

Gebak uit het Midden Oosten

Maak eerst de siroop: breng de suiker in het water met het citroensap aan de kook, laat wat inkoken (ca 7 min). Af laten koelen en in de koelkast zetten.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Smelt de boter in een grote steelpan, voeg de overige ingrediënten toe en klop met een houten lepel tot goed vermengd.

Spreid het mengsel in een grote ovenschaal uit in een dunne laag.

Bak in de oven gedurende 20-30 min (de basbousa moet goudgeel zijn, niet echt bruin).

Snijd het direct uit de oven in ruitjes of stukjes en giet de koude siroop over het warme gebak.

Warm of koud serveren.

 

(Liesbeth): Na een reis naar Egypte, waar ik basbousa had gegeten, ben ik onmiddellijk een boek gaan kopen waar het recept in stond. Heerlijk. Het was de reis naar Egypte, of de reis naar de boekhandel waard.

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarte
Aantal personen 4-8 (het is mierzoet, een klein stukje is genoeg)
Tijd ½ uur + ½ uur in de oven
Ingrediënten

Basbousa:

  • 120 g boter
  • 2 theekopjes griesmeel
  • 1 theekopje basterdsuiker
  • ¾ theekopje gemalen kokos
  • ½ theekopje bloem
  • 2/3 theekopje melk
  • 1 tl bakpoeder
  • enkele druppels vanille essence

Siroop:

  • ½ theekopje suiker
  • ½ theekopje water
  • 1 el citroensap
Bronvermelding Claudia Roden, a new book of Middle Eastern Food. Geweldig boek, al heeft het weinig specifieke aandacht voor desserts.