Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Basilicum pannacotta

Verrassende puddinkjes

  • Haal de basilicumblaadjes van de stelen af.
  • Houd wat kleine basilicumblaadjes apart voor de garnering.
  • Doe de stelen met de room, vanillestokje, citroenschil en de suiker in een pan, breng op laag vuur aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat 20 minuten staan om de smaak in te laten trekken.
  • Week de gelatine in de melk.
  • Hak in de keukenmachine de basilicumblaadjes met een paar eetlepels van het roommengsel. Voeg de groene pasta aan de room toe.
  • Los de gelatine in de room op, voeg de melk toe, vis de stelen en het vanillestokje eruit. Voeg de grappa toe.
  • Giet het pannacotta mengsel in de met koud water omgespoelde puddingvormpjes. Laat in de koelkast opstijven.

Maak de saus:

Doe water en suiker in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost en het een wat dikkige siroop wordt. Doe de vruchten in de saus en haal van het vuur af.

Serveren:

Keer de puddinkjes, schenk er wat vruchtensaus bij en garneer met wat achtergehouden basilicumblaadjes.

Opmerkingen:

Zoals vaker klopt dit recept van Jamie Oliver niet. Bovenstaand recept is de gecorrigeerde versie, maar Jamie dacht dat het met eenderde van de hoeveelheid gelatine die hier staat ook stijf zou worden.
Verder vond hij dat je de basilicumprut niet door de pudding moest mengen, maar ik vind groene pudding juist leuk! Wie geen groene pudding wil: zeef het pannacotta mengsel voor je de grappa erdoor doet door een theedoek.

 

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarte
Aantal personen 8
Tijd

Bereiden: 45 minuten
Opstijven in de koelkast: ca 3 uur

Ingrediënten
  • 1 grote bos basilicum
  • 900 ml slagroom
  • 1 citroen, schil fijngeraspt
  • 1 vanillestokje
  • 180 g basterdsuiker
  • 9 blaadjes gelatine
  • 125 ml volle melk
  • 60 ml grappa

Voor de fruitsaus:

  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 200 g gemengde bosvruchten (bramen, bessen, aardbeien etc)

Extra nodig:

  • 8 puddingvormpjes
  • keukenmachine
Bronvermelding BBC Good Food magazine
juni 2004