Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Champagne tipsy taart

Taart zonder oven

Champagnetaart

  • Springvorm bekleden met bakpapier (bodem en zijkant)
  • Chocolade au bain-marie smelten met 1 el boter en 3 el wijn.
  • Slagroom stijfkloppen met suiker en vanillesuiker
  • Gemalen amandelen door de chocolade mengen.
  • Lange vingers in de wijn dopen (even laten liggen, ze mogen lekker zompig worden). In laagjes in de springvorm leggen (houd een cm van de rand vrij). Na de helft van de lange vinger de helft van het chocolade mengsel er over verdelen, dan de andere helft van de lange vingers, dan de andere helft van het chocolade mengsel.
  • Geklopte slagroom langs de zijkant van de springvorm scheppen en erover verdelen en gladstrijken.
  • Dek af met plasticfolie en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Bereiden:

Haal de taart uit de vorm, verwijder bakpapier en plasticfolie, plak de op maat gesneden lange vingers tegen de zijkant. Gebruik eventueel wat extra slagroom om te plakken en de zijkanten netjes te krijgen.

 

Opmerkingen (Liesbeth):

  • Het was een heel geknoei om de lange vingers op de juiste lengte af te snijden, veel kruimels en breuk op de verkeerde plaats, en geen mooie rechte kant. Hoe je dat netjes moet doen weet ik niet. Met een gekarteld mes ging het nog het beste.
  • Ik heb gesmokkeld, had alleen brut mousserende wijn, die minder zoet is dan demi sec. Ik heb een schepje suiker in de wijn gedaan. Geen klachten daarover ontvangen.
  • Witte chocolade wordt snel te heet en dan wordt het korrelig en kun je het weggooien. Je moet dus echt au bain-marie smelten, direct op het vuur of in de magnetron gaat het vaak te hard.

 

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 8
Tijd

Voorbereiden: ca 45 min + tenminste 3 uur opstijven in de koelkast

Bereiden: als de lange vingers al op de goede lengte hebt afgezaagd ca 10 min.
Ingrediënten
  • Springvorm 20 cm
  • Bakpapier om de springvorm te bekleden
  • Plasticfolie om af te dekken.

Voor de taart:

  • 150 g witte chocolade
  • 3 dl mousserende wijn demi sec
  • 25 g boter
  • 3 dl slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el suiker
  • 100 g gemalen gepelde amandelen
  • 200 g lange vingers

Voor de afwerking:

  • wat extra geklopte slagroom
  • 200 g lange vingers
  • iets leuks om te garneren, bv. kant-en-klare chocoladekrullen