Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Chocolade aardbeien taart

Lekker zoete taart, met de lekkerste ingrediënten die er bestaan (aardbeien, basilicum en witte chocolade)

Chocolade aardbeientaart

Schuimbodem:

Verwarm de oven voor op150 ºC
Teken een cirkel van ca 25 cm doorsnede op het bakpapier en bekleed hiermee een bakblik.
Klop de eiwitten stijf. Als er zachte pieken ontstaan de suiker er beetje bij beetje bijvoegen en de cacao toevoegen.
Smeer uit op het bakpapier in de cirkel.
Bak 1 uur in de oven, laat daarna nog een half uur in de uitgeschakelde oven staan. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Chocoladecreme:

Was de basilicum en hak (inclusief de stelen) grof. Bewaar een paar mooie blaadjes voor de garnering (tenzij je de gasten wilt laten raden waar de taart naar smaakt. Mijn collega’s meenden drank te proeven).
Verwarm de slagroom zachtjes in een steelpannetje tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur af, voeg de basilicum toe en laat een half uur trekken. Zeef de room.
Gooi de basilicum weg.
Hak de witte chocolade fijn. Verwarm de room nog een keer zachtjes en voeg de chocolade toe, haal van het vuur af en roer tot de chocolade opgelost is. Laat verder afkoelen. Klop met de mixer de mascarpone erdoor.
Laat helemaal koud worden in de koelkast.

Maak de aardbeien schoon.

Leg de schuimbodem op een schaal.
Schep de witte choclade creme erop.
Verdeel de aardbeien over de taart.

Garneer eventueel met de basilicum.


Recept, verzonnen voor de Volkskrant chocoladetaarten wedstrijd. Maar ja, die jongens en meisjes van de Amsterdamse grachtengordel hebben natuurlijk alleen waardering voor extreem bittere chocolade, en niet voor een wilde creatie waar geen chocolade in engere zin aan te pas komt (Witte chocolade bevat geen cacaopoeder en is daarom eigenlijk geen chocolade).
Hoe dan ook: de taart smaakte voortreffelijk, mijn collega’s hebben ervan genoten en hopen dat ik nog aan veel wedstrijden meedoe.

En ik heb voor de foto mijn eerste schreden op het gebied van foodstyling gezet. De taartschep van tante Ans moest toch nodig eens gepoetst worden.

(Liesbeth)

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 8
Tijd

Voorbereiden: 1 uur en 3 kwartier (waarvan anderhalf uur in de oven) + een half uur afkoelen.
Bereiden: ca 15 minuten

Ingrediënten

Chocolade schuim bodem:

  • 6 eiwitten
  • 300 g suiker
  • 3 eetlepels cacao

Chocolade creme:

  • 300 g witte chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 1 bakje mascarpone (250 g)
  • 1 grote bos basilicum (Marokkaanse winkel, niet die flutbosjes van de supermarkt)
  • Ca. 2 bakjes aardbeien

Verder nodig: oven, mixer, bakpapier