Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Fresh Ginger Cake

Donkere, vochtige taart met duidelijke gembersmaak

Gembertaart

(Voor)bereiden:

Hak of rasp de verse gember, maal de kaneel, kruidnagel en peper fijn. Beboter een springvorm van 28 cm en bedek de bodem (en evt. randen) met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C.

Meng de melasse, suiker en olie. Meng in een andere kom de (gezeefde) bloem, kaneel, peper en kruidnagel.
Breng het water aan de kook in een pan, roer er de dubbelkoolzure soda door en roer vervolgens het water door het melassemengsel. Voeg de gember toe.

Roer geleidelijk de droge ingrediënten door het beslag, voeg een voor een de eieren toe en roer tot alles goed is vermengd. Giet het mengsel in de springvorm en zet 75 minuten in de oven of totdat de bovenkant van de cake veerkrachtig aanvoelt en een breinaald er schoon uitkomt.
Laat ca. een half uur afkoelen en haal dan de taart uit de springvorm. Na nog een half uur afkoelen de taart omdraaien op een rooster en volledig laten afkoelen.

Garneren:

De taart horizontaal doorsnijden.
De gembersiroop tegen de kook aanbrengen en over de stukjes witte chocola gieten, even wachten tot de chocola gesmolten is en goed doorroeren. Laten afkoelen. Ondertussen de slagroom stijfkloppen met de koude ginger wine. De tot lauw afgekoelde chocola voorzichtig door de slagroom scheppen. In de koelkast laten opstijven (met de gebruikte hoeveelheid vocht bleef de crème nog wat vloeibaar).

Een beetje van de crème op een taarthelft smeren, afdekken met tweede helft.

De rest van de crème erbij serveren.


Gepresenteerd op de Puddingclub van 28 april 2007 als laatste van 5 nagerechten. De waardering varieerde van 3 (tevredenstemmend) tot 5 (daar wordt nog lang over nagepraat), met een gemiddelde van 3.9.
Enkele reacties: Heerlijke warme ontploffing van smaak, Heftig, hoor! en Gember kun je nooit genoeg hebben.

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
Moeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 16
Tijd 30 minuten + 75 minuten in de oven.
Een paar uur afkoeltijd en nog 30 minuten voor de garnering.
Ingrediënten Voor de cake:
  • ruim 150g  verse gember (gehakt)
  • 1¼ cup (300ml) Surinaamse molasses (Faja Lobi)
  • 1¼ cup (300ml) lichtbruine suiker
  • 1¼ cup (300ml) zonnebloemolie
  • 400g bloem
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1¼  cup (300ml)  water
  • 3 tl  dubbelkoolzure soda
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
Voor de gembercrème:
  • 200g witte chocolade
  • 100 ml gembersiroop
  • ¼  l slagroom
  • 50 ml Green ginger wine (ijskoud)
Bronvermelding

Recept van David Lebovitz op Epicurious