Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Individuele kerstpuddinkjes met whisky-likeur crème

Verrukkelijke Christmas pudding met een mooie individuele presentatie.
En grotendeels vooraf klaar te maken.

Meng alle ingrediënten en laat een nacht intrekken.
Het mengsel moet redelijk vochtig zijn - voeg evt. wat meer melk of brandy toe.

  • Vet de bakvormpjes in en verdeel het mengsel erover. Vul tot 1 cm onder de rand.
  • Leg op elke vulling een cirkelvormig stuk vetvrij papier
  • Knip 10 vierkantjes bakpapier, net iets groter dan de vormpjes, en vet ze in. Leg ze met de beboterde kant naar beneden op de vormpjes.
  • Knip 10 even grote stukken zilverpapier en leg ze op het bakpapier. Bind een touwtje om bakpapier+zilverfolie, net onder de rand van de vormpjes.
  • Zet een rekje in een grote pan, plaats de vormpjes er op, en vul met water tot de vormpjes 2/3 onder staan.
  • Breng aan de kook en laat 40-50 minuten zachtjes doorkoken.
  • Afkoelen en op een koele plaats bewaren (bv. de koelkast) tot je ze wilt eten.
De whisky-likeur crème:
  • Maak de boter zacht in een grote vorm.
  • Voeg suiker en likeur toe en meng goed.
  • Doe het mengsel in plasticfolie, maak er een worst van en leg die in de koelkast om op te stijven.
  • Voor het eten de puddinkjes 10-15 minuten op dezelfde manier in de pan opwarmen.
  • Omdraaien op bordjes.
  • Een schijf boter er boven op leggen en opdienen terwijl die smelt.
WaarderingWaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 10
Tijd

Voorbereiding:

30 minuten
1 nacht intrekken
60 minuten

Serveren:
30 minuten

Ingrediënten

Voor de puddinkjes:

  • Voor de puddinkjes:
  • 50 g ongezouten boter om in te vetten
  • 250 g niervet of geraspte harde roomboter (het Engelse 'suet', is zelfs in een 'vegetarian' vorm te krijgen)
  • 90 g bloem
  • 90 g verse witte broodkruimels
  • 25 g geconfijte citrien, in kleine blokjes
  • 40 g gecondijte sinaasappel, in kleine blokjes
  • 150 g krenten
  • 150 g sultana's
  • 150 g donkere rozijnen
  • schil van 1 limoen
  • sap van 1/2 limoen
  • 90 g bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl. nootmuskaat
  • 1/2 tl. kaneel
  • 1/4 tl. zout
  • 2 eieren
  • 30 ml bruine rum
  • 30 ml brandy
  • 300 ml melk

Voor de whisky-likeur crème:

  • 125 g ongezouten boter, zacht
  • 125 g poedersuiker, gezeefd
  •