Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Mousse d'avalou aux croquants de pomme

Bretons dessert

Foto

Zowel de voorbereiding van de appelchips als het afkoelen van de mousse nemen veel tijd. U kunt de voorbereidingen eventueel een avond eerder doen.

De appelchips:

Haal het klokhuis uit een appel en snij hem (met schil) in dunne schijfjes.

Droog deze op bakpapier in een oven op de laagste stand (hou de ovendeur op een kier).

Dit kan enkele uren duren.

Deze appelchips kunnen zo gebruikt worden voor de versiering, maar u kunt ze ook voorzien van een gekaramelliseerd laagje suiker:

  • Zet een pan kokend water klaar voor au-bain marie verwarmen.
  • Leg ook een stuk bakpapier klaar op een plaat om de chips te drogen. Bestrijk het met olie.
  • Breng in een steelpannetjes of casserole de 150 g suiker met drie soeplepels water aan de kook. Blijf op matig vuur met een houten lepel roeren totdat de suiker opgelost is.
  • Haal de lepel eruit en beweeg de pan boven de vlam om de caramel uniform te verwarmen. Zodra deze een gouden kleur krijgt, plaatst u de steelpan in de au-bain-marie pan.
  • Doop de appelchips met een pincet een voor een in de caramel en laat ze drogen op het bakpapier.

Als ze koud zijn, kunnen ze eventueel in een afgesloten doos tot de volgende dag bewaard worden.

De mousse:

  • Rasp wat schil van de citroen en pers hem uit.
  • Snij de appel in stukjes (niet schillen, klokhuis niet verwijderen). Doe er de citroenschil, het citroensap, de 300 g suiker, de eau-de-vie en een klein beetje water bij. Laat dit in een gesloten pan op laag vuur tot compote koken (15-20 minuten).
  • Haal de massa door een molen of zeef zodat pitten en harde stukjes achterblijven, laat hem afkoelen, en plaats hem dan in de koelkast: minimaal 2 uur, maar een nacht kan ook.

Schep de mousse in schaaltjes of uitgeholde appels, steek er een paar appelchips in.

WaarderingWaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 6
Tijd 60+40 minuten, evt. verdeeld over 2 dagen
Ingrediënten
  • 4 lichtzure appels
  • 1 citroen
  • 300+150 g suiker
  • 3 soeplepels calvados of eau-de-vie van cider
  • 20 cl creme fraiche (koud)
Bronvermelding Les meilleurs desserts de Bretagne