Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Munt-, citroen- en yoghurtijs

Erg fris ijs. Lekker na een zware maaltijd, of na een paar andere zware toetjes

Doe de suiker met 500 ml koud water in een pan en verwarm al roerend langzaam tot de suiker is opgelost. Kook de suikerstroop 12 minuten.
Laat afkoelen.
Doe de suikerstroop met de munt en het citroensap in de keukenmachine en maal de munt fijn.
Klop de yoghurt in een kom los, roer de slagroom erdoor en klop dan met de mixer de munt-suikerstroop erdoor.
(Het mengsel ziet er nu uit alsof het een mislukt toetje wordt, maar geen zorgen, het komt goed.)
doe het mengsel in de ijsmachine en laat draaien. (In mijn ijsmachine duurde het langer dan andere ijssoorten). Als je geen ijmachine hebt, laat het dan een paar uur bevriezen in de diepvries, klop het daarna door met de mixer, laat weer en paar uur bevriezen en klop weer door. En als je het ijs echt netjes wil, herhaal dat dan nog een paar keer.

Om mooie bolletjes te scheppen moet het ijs uit de ijsmachine eerst nog verder bevriezen in de vriezer.


Om te voorkomen dat de siroop troebel wordt moet je eigenlijk, als alle suiker is opgelost, met een kwastje gedoopt in koud water de kristallen van de rand van de pan terug de kokende stroop in borstelen. Maar het is geen helder ijs door de yoghurt en de room, dus waarom zou je die moeite nemen?

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
Moeilijkheid
Zwaarte
Aantal personen 6
Tijd

Voorbereiden: ca 30 minuten.

Laten bevriezen: een nacht in de vriezer, of in de ijsmachine ca 40 minuten + nog verder laten bevriezen in de vriezer.
Ingrediënten
  • 440 g kristalsuiker
  • 1 grote bos munt van de Marokkaanse winkel of de markt (niet zo’n aanstellerig bosje van de supermarkt), gewassen, alleen de blaadjes
  • 125 ml citroensap, gezeefd
  • 250 ml griekse yoghurt
  • 125 ml slagroom, halfstijf geslagen
  • mixer
  • keukenmachine
  • ijsmachine (kan ook zonder)
Bronvermelding Australische Delicious, vol 2 issue 10 (oktober 2005)