Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Winter prune fool

FotoVoorbereiding (dag van tevoren)

Week de (ontpitte) pruimen een nacht in koud water.

Voorbereiding

Laat de pruimen uitlekken, hak ze grof. Doe in een steelpan met de suiker, sinaasappelsap en aalbessenjam. Onder af en toe roeren zachtjes verhitten totdat de pruimen zacht zijn.

Maak ondertussen het custardpoeder aan met een beetje melk, verhit de resterende melk tot vlak onder het kookpunt, roer de custard er door en kook onder voortdurend roeren tot een dikke custardvla is ontstaan. Laat afkoelen.

Rooster de noten eventjes in een koekepan en hak ze grof.

Bereiding

Pureer de pruimen in een keukenmachine of met een staafmixer en vermeng met de afgekoelde custardvla. Klop de slagroom stijf en schep door de pruimenvla.

Verdeel de vla over vier glazen of bakjes en laat in de koelkast verder opstijven.

Bij het opdienen bestrooien met de gehakte noten.


In plaats van pruimen kunnen ook vijgen of abrikozen worden gebruikt.

WaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarte
Aantal personen 4
Tijd 15 + 10 min, 1 dag eerder de pruimen weken
Ingrediënten
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 50 g basterdsuiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 x 15 ml aalbessenjam
  • 1 x 15 ml custardpoeder
  • 150 ml melk
  • 150 ml slagroom
  • 25-50 g gehakte noten (walnoten, amandelen, etc), als garnering
Bronvermelding Just Desserts