Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Sinaasappel-amandelcake

Zoete taart zonder meel. Dus geschikt voor wie niet tegen gluten kan!

Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C).
Vet de springvorm in.

Doe de eidooiers, suiker, kaneel, sinaasappelschil, amandelmeel en gemalen amandelen in kom en meng goed door elkaar.
Klop de eiwitten in een andere kom stijf.
Schep door het eidooier mengsel.
Schep in de vorm en bak ca 1 uur, tot een prikker schoon uit de cake komt. Controleer halverwege of de cake niet te donker wordt, dek zo nodig af met aluminiumfolie.
Laat in de vorm afkoelen.

Maak de siroop: verwarm het sinaasappelsap met de suiker in een pan, als de suiker opgelost is het mengsel laten pruttelen tot het ingekookt is tot ongeveer de helft van het oorspronkelijke volume.
Laat afkoelen.

Prik in de hele cake gaatjes met een prikker en schenk de siroop eroverheen en laat intrekken.


Amandelmeel kun je onder andere in expatwinkels krijgen, Britten zijn er dol op en Duitsers werken er in hun gebak ook veel mee.

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 10
Tijd 1½ uur + enkele uren soppen in de siroop
Ingrediënten
  • Boter om de vorm in te vetten
  • 8 eieren, dooier en eiwit gescheiden
  • 200g lichte basterdsuiker
  • geraspte schil van 2 sinaasappelen
  • 2 tl kaneel
  • 100g witte amandelen, fijngehakt
  • 100g amandelmeel
  • springvorm van 26 cmØ
Siroop:
  • 600 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 200 g lichte basterdsuiker
Bronvermelding Good Housekeeping oktober 2005. Die het weer van Claudia Roden hadden