Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Sinaasappelflensjestaart

  • Beslag van tevoren maken en maximaal 24 uur in de koelkast bewaren
  • Eén sinaasappel na het raspen voor de sinaasappelcrème afgedekt bewaren om uitdrogen te voorkomen

Voor het flensjesbeslag de bloem vermengen met eieren, zout en suiker. Geleidelijk melk, room en ten slotte gesmolten boter erdoor roeren. Het bier erdoor mengen en het beslag wegzetten.

Voor de sinaasappelcrème de room in een ijskoude kom schenken en de poedersuiker erdoor kloppen. Vlak voordat er stevige pieken ontstaan de sinaasappelrasp en de Cointreau erdoor kloppen. Koud wegzetten.

De sinaasappels tot op het vruchtvlees schillen, de partjes tussen de vliezen lossnijden en de pitten verwijderen. Afgedekt wegzetten.

De flensjes in een pan met antiaanbaklaag bakken. Het beslag eerst eventueel nog met wat melk verdunnen. Wat boter in de pan verhitten, 1-2 eetlepels beslag in de hete pan doen en de pan ronddraaien tot de panbodem dun en gelijkmatig is bedekt. Circa 2 minuten bakken tot de rand van het flensje loslaat en de onderkant bruin is. Het flensje keren en weer 2-3 minuten bakken tot het aan weerszijden bruin is. Op deze manier van het beslag 12 tot 14 flensjes bakken. De flensjes in een warme oven warm houden.

Voor de afwerking 3 a 4 flensjes en enkele sinaasappelpartjes achterhouden. Een charlottevorm van 12 cm doorsnede met plasticfolie bekleden en zoveel over de rand laten hangen dat de flensjes er later mee kunnen worden afgedekt. In de vorm twee flensjes met de rand over de vorm leggen zodat onderkant en zijkanten zijn bedekt.

Een spuitzak vullen met de sinaasappelcrème, hiervan een laag op de bodem spuiten en 3 a 4 sinaasappelpartjes in de crème duwen. Met een flensje dat passend wordt gemaakt afdekken. Doorgaan tot net onder de rand van de vorm, eindigen met een laag crème. Eerst de overhangende onderste twee flensjes erover slaan en dan het plasticfolie. 2 tot 3 uur koud wegzetten om op te stijven.

Vlak voor het opdienen de abrikozenjam in een pannetje voorzichtig verwarmen tot het dun wordt, het water erdoor roeren en alles onder goed roeren aan de kook brengen. Van het vuur af enigszins laten afkoelen. Intussen de taart uit de vorm nemen en het plasticfolie verwijderen. De jam zeven en de helft ervan over de taart schenken. De 3 a 4 achtergehouden flensjes een voor een met jam bestrijken en decoratief opvouwen en de taart hiermee garneren. De achtergehouden sinaasappelpartjes in de plooien van de flensjes steken. De resterende Cointreau vlak voor het serveren over de taart schenken en aansteken.


(Désirée) Bij mij werd de crème wat waterig, dit kwam waarschijnlijk ook door het vocht uit de sinaasappelpartjes. Dit doet echter niets af aan de smaak en het blijft er leuk uitzien. Bij ons brandde de Cointreau niet dus hebben we er wat Stroh-rum op gedaan en dat aangestoken.

WaarderingWaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarte
Aantal personen 6-8
Tijd 1 uur + 3 uur wachten + 0.5 uur.
Deeg 12-24 uur van tevoren bereiden.
Ingrediënten

Voor het flensjesbeslag:

  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • 2,5 gram zout
  • 70 gram suiker
  • 200 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 30 gram boter, gesmolten
  • 2 eetlepel bier

Voor de sinaasappelcrème:

  • 200 ml koffieroom
  • 20 gram poedersuiker
  • Rasp van halve sinaasappel
  • 1 eetlepel Cointreau

Voor het abricoteren:

  • 100 gram abrikozenjam
  • 50 ml water
  • 4 sinaasappels
  • 2 eetlepels Cointreau

Verder: Koekenpan met anti-aanbaklaag, beslagkom, spuitzak, charlottevorm

Bronvermelding Handboek voor desserts, Le Cordon Bleu