Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Sinaasappeltaart met kardemomsiroop

Sinaasappels goed schoonboenen en van 1 sinaasappel de schil eraf raspen. Sinaasappel uitpersen. De andere sinaasappel in dunne plakken snijden en schil verwijderen. In kom boter met 250 gram suiker met handmixer tot romig mengsel kloppen. Eieren een voor een erdoor kloppen. Volgend ei pas toevoegen als vorig ei helemaal is opgenomen. Cakemeel en geraspte sinaasappelschil luchtig erdoor spartelen. Beslag in springvorm schenken. Plakjes sinaasappel erop leggen. In midden van oven in 1½ uur gaar en goudbruin bakken.

In kom mascarpone met de helft van het sinaasappelsap luchtig kloppen. Cake uit oven nemen en helemaal laten afkoelen. Uit springvorm nemen en met groot mes overlangs doormidden snijden. Onderste helft op schaal leggen en mascarpone erover uitstrijken. Bovenste cakehelft erop leggen.

In pannetje op zacht vuur rest van sinaasappelsap met 50 gram suiker en kardemom 2 tot 3 minuten zachtjes verwarmen tot een mooie siroop ontstaat. Siroop over taart schenken.


Als je mascarpone te zwaar vindt, kun je ook een luchtigere vulling maken van 200 ml stijfgeklopte slankroom waar je 125 ml zure room doorheen spatelt.

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 8-12 personen, afhankelijk van de grootte van de stukjes
Tijd Voorbereiding: 25 minuten. Oventijd: 90 minuten
Ingrediënten
  • 2 sinaasappels
  • 250 gram zachte ongezouten roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram cakemeel
  • 250 gram mascarpone
  • ½ tl gemalen kardemom

Ook nodig: taartvorm (doorsnede 26 cm)

Bronvermelding “Zoete taarten en toetjes” uit de Duoreeks van Albert Heijn