Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Taart van gevulde speculaas en pepernoten

Verwarm de oven voor op 160 °C. Meng het zelfrijzend bakmeel met de boter, de suiker, de speculaaskruiden, een halve theelepel citroenrasp en het zout en kneed het tot een samenhangend deeg, met koele hand. Zet het deeg 30 minuten in plastic folie gewikkeld in de koelkast.

Meng voor de vulling de amandelspijs met de eierdooiers en de andere halve theelepel citroenrasp. Klop het eiwit licht op. Verdeel het deeg in twee porties, Rol 1 portie uit tot een ronde plak en bedek daarmee de bodem en rand van de springvorm. Verdeel de spijsvulling erover. Rol de rest van het deeg uit. Bestrijk de rand met het geklopte eiwit en dek het geheel af met de tweede plak deeg.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en laat hem helemaal afkoelen. Bereid voor de garnering de glazuur. Bestrijk de bovenkant van de taart ermee en plak de kruidnoten erop.

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 8-10
Tijd 20 minuten +
wachttijd 1 uur + 10 minuten
Ingrediënten
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 375 gram harde boter
  • 350 gram lichtbruine bastersuiker (gezeefd)
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel citroenrasp
  • Zout
  • 500 gram amandelspijs
  • 2 eierdooiers
  • 1 eiwit
  • 125 gram poeder voor gebakglazuur (zakje) of poedersuiker met een klein beetje water
  • 350 gram gemengde chocoladekruidnoten
  • Springvorm van 24 cm doorsnede
Bronvermelding Margriet, nummer 48, 2002