Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

'Surprise inside' ice-cream balls

Smelt chocola met boter au bain marie in een metalen schaal. Zet de schaal opzij om af te koelen. Klop in een andere metalen schaal, eveneens au bain marie, de eidooiers met de vanillesuiker en 4-5 eetlepels water met een garde tot het mengsel dik en glad is. Kijk uit dat de eidooiers niet gaan stollen - als je een thermometer hebt kun je bewaken dat de temperatuur niet boven de 70 °C komt.
Vermeng (van het vuur af) het eimengsel met de iets afgekoelde chocolade en schep er de pindakaas door.

Sla de slagroom stijf tot hij begint te pieken. Maak hem niet te stijf, omdat de mousse dan klonterig wordt. Meng de slagroom in drie delen met een rubberen spatel voorzichtig door het chocolademengsel. Zet het geheel minimaal een uur in het koudste deel van de koelkast.

Schep de mousse met twee dessertlepels tot bolletjes en leg deze op bakpapier. Zet ze minimaal 2 uur in de vriezer. Maak de bolletjes maximaal 2 cm groot.

Vul een ijsschep voor 1/3 met ijs, plaats er een moussebolletje in en schep verder ijs rond het bolletje. Plaats dit op bakpapier in de vriezer zodra het geschept is. Eventueel kun je het met je handen nog tot een mooi rond balletje vormen.
Als je geen ijsschep hebt kun je ook een paar krullen ijs schrapen, deze rond een balletje schikken en met de hand vormen. Zorg dan wel dat alles goed koud is/blijft - met name het ijs in de bak wordt erg zacht als je een tijdje bezig bent (je zou de bak ijs op koelelementen kunnen zetten).

Bewaar de balletjes minimaal een uur in de vriezer. Maak ondertussen de nootjes fijn (hoe fijner hoe beter - maal ze eventueel), en maak de saus:

Verwarm in een pan met dikke bodem de room met de suiker tot deze opgelost is. Voeg vervolgens de chocola toe. Haal de pan van het vuur als het mengsel glad is, voeg een snufje zout toe en de whiskey. Hou de saus warm tot opdienen of vries hem in voor later gebruik.

Wentel de ijsballetjes door de gehakte nootjes, plaats er twee of drie op een schoteltje en serveer er de saus in een kom bij.

WaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen Ca. 18 bolletjes voor 6 personen.
Tijd Deel 1:

Mousse klaarmaken: 45 min
Afkoelen: 1 uur
Bolletjes maken: 30-45 min
Invriezen: min. 2 uur

Deel 2:

Bolletjes afmaken: 30-45 min
Invriezen: min. 1 uur

Saus en opdienen: 45 min
Ingrediënten

Mousse:

  • 250 g pure chocola
  • 4 el ongezouten roomboter
  • 3 grote eidooiers
  • 3 el vanillesuiker
  • kop pindakaas met stukjes noot
  • 200 cc slagroom
  • 1 1 l vanilleijs
  • 1 kop ongezouten fijngehakte nootjes (pecan, hazelnoot, amandel)

Saus:

  • 200 cc slagroom
  • kop lichtbruine basterdsuiker
  • 175 g melkchocola
  • snufje zout
  • 2 el whiskey
Bronvermelding Vertaald en aangepast overgenomen uit The Oprah Magazine, December 2004.