Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Smeuïge walnotencake met cognac

Een erg lekkere cake en een echt herfstrecept

  • Verwarm de oven voor op 190 ˚C.

  • Vet een 5 cm hoge braadslede of bakvorm van 35 x 23 cm in.

  • Roer de boter glad en zacht in een beslagkom, voeg de suiker toe en klop alles tot een luchtig mengsel. Voeg de eierdooiers een voor een toe en klop goed na elke toevoeging. Roer de cognac en de kaneel erdoor. Hak de walnoten grof in een keukenmachine en roer ze met een pollepel door het mengsel. Gebruik hier geen elektrische mixer voor.

  • Zeef de bloem met het bakpoeder en zet weg. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Spatel eiwit afgewisseld met eetlepels bakmeel door het botermengsel tot alle eieren en al het meel zijn gebruikt.

  • Schep het beslag gelijkmatig in de ingevette vorm. Bak de cake circa 40 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een erin gestoken breinaald er schoon uitkomt. Haal de cake uit de oven en laat hem in de vorm staan terwijl u de siroop maakt.

  • Meng de suiker en 3 dl water in een pannetje. Verhit dit mengsel al roerend op een laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en voeg de cognac, sinaasappelschil en kaneelstokjes toe. Laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen.

  • Snij de nog warme cake in ruitjes of vierkantjes. Zeef de siroop en giet hem langzaam over de cake heen. Doe dit beetje bij beetje tot de cake verzadigd maar niet nat is. Laat de cake 10 tot 20 minuten staan zodat de siroop kan intrekken.

De cake blijft 2 tot 3 dagen lekker smeuïg en smaakt de tweede dag zelfs nog lekkerder, mits hij in folie wordt verpakt. Hij hoeft niet in de koelkast te worden bewaard. Serveer er koffie en/of een glas cognac bij.

WaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 10-12
Tijd 40 minuten bakken en 10-20 minuten intrekken van siroop
Ingrediënten

Voor de cake:

  • 150 g boter
  • 115 g basterdsuiker
  • 4 eieren, gesplitst
  • 4 el cognac
  • ½ tl kaneel
  • 300 g gedopte ongezouten walnoten
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • Zout

Voor de siroop:

  • 250 g basterdsuiker
  • 2 el cognac
  • reepjes sinaasappelschil van een halve sinaasappel
  • 2 kaneelstokjes
Bronvermelding De herfstkeuken van Bridget Jones, Veltman Uitgevers, ISBN 905920210-4