Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Whisky-caramel ijs

Eenvoudig te bereiden ijs

In een pan met dikke bodem suiker zachtjes laten smelten, dan op hoger vuur lichtbruin laten kleuren. Van het vuur halen.

De gecondenseerde melk met ¼ l water losroeren en de slagroom toevoegen. Aan de kook brengen en de caramel op laten lossen.

Eidooiers met 1 dl caramelmengsel losroeren, dan de rest van het mengsel erdoor roeren. Mengsel au bain marie verwarmen tot vladikte. Whisky erdoor roeren. Laten afkoelen.

Eiwitten stijfkloppen, whiskymengsel er voorzichtig doorscheppen.
In een diepvriesdoos laten bevriezen.

Voor het gebruik het ijs loskloppen met een mixer, over 8 glazen verdelen, deze nog een half uurtje terugzetten in de vriezer voor het serveren.

Garneren met ijswafeltjes.


Dit recept bevat niet volledig gekookte eieren. Er zijn tegenwoordig gepasteuriseerde eieren (in cupjes, Danegg) te koop, het is een goed idee die te gebruiken als je wilt voorkomen dat eters met een zwak immuunsysteem aan je toetje overlijden.
Het bereiden van dit ijs in een ijsmachine gaat niet bijzonder goed, de lucht wordt dan uit de eiwitten geslagen, dus beter is het om het gewoon in een diepvriesdoos te laten bevriezen.

WaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 8
Tijd Bereidingstijd: ca 30 minuten
Bevriezen: ca 5 uur
Ingrediënten
  • 100 g suiker
  • 1 blik gecondenseerde melk met suiker (nettogewicht ca 400 g)
  • 2 dl slagroom
  • 8 eierdooiers
  • 4 eiwitten
  • 1 dl whisky (blended is prima, drink de single malt erna)
  • ijswafeltjes
Bronvermelding Tip culinair