Recepten Praktisch Website Puddingclub

 

Wat is de puddingclub?

 

Kort gezegd: een stel toetjesfanaten (momenteel 7).

 

Doelstelling en missie

 

De hoofddoelstellingen van de Puddingclub zijn:

Aan deze doelstellingen verbinden wij de volgende missie:

De puddingclub is opgericht op 13 januari 1993. Sindsdien komen we met een frequentie van gemiddeld 3 keer per jaar bij elkaar.
Al vrij snel werd het instituut mee-eter ingesteld omdat het onmogelijk bleek met alleen de leden de creaties effectief te verwerken.

 

Leden

 

Er zijn momenteel 7 leden, in volgorde van hun anciënniteit: Brigitte, Geoffrey, Liesbeth, Jan, Désirée, Florence, Tessa.
Hun pudding-CV's:

Brigitte. Een van de steunpilaren van de puddingclub. Ongetwijfeld kampioen in het vinden van vreemde ingrediënten. Schakelt zelfs haar zwager in om grondstoffen uit een scheikundelaboratorium te laten komen.


Geoffrey. Al heel lang verzot op toetjes. Vooral de 'luchtige' soort. Samen met Liesbeth en Brigitte oprichter van de Puddingclub en nog steeds niet verzadigd.
Chocofiel. Van hazelnootmelk tot eXtreme Noir. In het bezit van 'Death by Chocolate'. Titelrecept al een keer uitgeprobeerd (en overleefd). Gember-addict (past werkelijk overal bij).
Na een aantal klassiekers te hebben gemaakt (o.a. Charlotte Russe, Haagse Bluf, Godenspijs, Gembersoufflé, Panforte) stort (enige juiste term) hij zich de laatste tijd op de meer experimentele/creatieve desserts, bijv. nootmuskaatijs, "spaghetti" met Pedro Ximénez sherry, ijs van blauwschimmelkaas.
Recent hoogtepunt is (na)maken van Heston Blumenthals Black Forest Gateau, een waar kunstwerk met drie weken voorbereiding en met behulp van hulpstukken zoals een verfspuit, een stofzuiger en een vacuumzak.


Liesbeth. Wint regelmatig prijzen, o.a. met haar gemberpudding met honing en lavendel (PDF bestand), waar zij in 2005 een reis naar Rome mee gewonnen heeft. Het was een wedstrijd van de Gelatine Manufacturers of Europe. Al meer dan 20 jaar pudding-enthousiast.
Het begon met de ananasbavarois uit het kookboek van Grootmoeders keuken en sindsdien wordt er flink op los geëxperimenteerd, met zeer wisselend succes. Een hoogtepunt was het chili-margerita-sorbetijs, een dieptepunt was het pompoenijs. Probeert iedereen tot de geneugten van rabarber te bekeren.
Het enige puddingclublid dat bijna arbeidsongeschikt is geworden ten gevolge van het bereiden van een dessert (het is niet handig je vingers in hete karamel te dopen) maar met wat pleisters om de vingers en het periodiek schoonmaken van het toetsenbord konden de werkzaamheden voortgezet worden.
In het bezit van een suikerthermometer, die echter nog nooit heeft geleid tot een gelukt gerecht. De chocoladefudge bleek echter nog wel bruikbaar als saus over nagerechten.
De laatste tijd ligt het accent vooral op "weinig-moeite-groots-effect-toetjes". Maar zijn we niet allemaal op zoek naar dat soort recepten?


Jan. Maakte zijn entree met eenvoudige karnemelk-gelatinepudding (om te balloteren voor de puddingclub moet je een 'stortbare' pudding maken), maar gaat ook voor ingewikkelde toetjes, die dan dus wel eens mislukken.
Gebruikt zijn vrouw als proefkonijn, en de collega's op de zaak voor de restverwerking.
Pluspunten: chocola, gebak en taarten, oude dessertwijnen.
Minpunt: gember (of het moet een beetje poeder zijn)


Désirée. Is absoluut chocofiel, maar lust eigenlijk alles als het maar zoet is; dit al sinds de jongste jaren. Haar moeder verstopte alle lekkernijen maar dit verhoogde alleen maar het gevoel van triomf als de zoetigheid dan toch gevonden werd en vervolgens met genoegen verorberd.
Bij het maken van desserts voor de Puddingclub zijn taarten, zowel gebakken als gestoomd, favoriet. Kan ook zeer genieten van de dessertwijnen en van de rabarbercreaties van Liesbeth. Is zelf niet echt een 'dare devil' waar het op dessertcreaties aankomt, maar is daarom des te meer onder de indruk van de mede Puddies die dat wel durven, bijvoorbeeld toen Jan aankwam met dropijs.
Hoogtepunt was de white chocolate cheescake die de mee-eters knock-out sloeg tot genoegen van de overige puddies. Maar dat kan ook niet anders met 1 kilo witte chocola, 1 kilo cream cheese en 1 kilo suiker en andere verschrikkelijke zoetigheden.
Dieptepunt waren de chocoladespinnen die zo zoet waren dat puddies en mee-eters alleen maar de pootjes (dropveters) op aten. Heeft ook een suikerthermometer.
Lust ook kant en klare toetjes (zelfs Klop-Klop instant "slagroom") en is daarmee toch wel een beetje de paria tussen de Puddies. Maar houdt ook wel van die positie.


Tessa. Maakte haar entree bij de puddingclub in 2009 met een klassieke panna cotta. Zij maakt (bijna) ieder jaar een traditionele Christmas cake.
Van overgebleven eiwitten een meringue maken is haar nog nooit gelukt, maar haar cheesecakes, appeltaart en brownies zijn best lekker. In tegenstelling tot sommige andere puddingclubleden houdt Tessa niet van kant en klare toetjes en wel van (de jonge) Jamie Oliver. De kant en klaar mixen van Dr Oetker of Koopmans heeft zij nooit begrepen: hoezo bloem en e-nummers in een kartonnen pak?
Helaas woont zij samen met iemand met een lichte toetjes-handicap (al mag je haar voor een rabarbertoetje altijd wakker maken en is zij een loyaal proefkonijn voor Tessa's bijdragen aan de puddingclub).


Florence. Is het sluitlicht en dus in elke zin van het woord, het jongste lid van de Puddingclub.
Heeft naast ballroom dansen een passie voor koken en bakken en is gek op (het maken van) desserts! De oven is het hart van haar keuken. Florence is altijd op zoek naar mooie, interessante en speciale kookboeken voor haar (grote) verzameling van op dit moment minimaal 150….. exemplaren, ter inspiratie… 
Ze houd van culinaire uitdagingen en kon het niet laten om voor de ballotage een stortbare pudding, door haar nog nooit eerder gemaakte, zelf een recept te verzinnen en te bereiden. Haar “Bosvruchten room pudding op een bed van Meringue” was een daverend succes! Dit succes gaf haar vleugels en sindsdien is ze vaker bezig met het creëren en bereiden van eigen recepten en is ze zelfs begonnen met het schrijven van een eigen, persoonlijk kookboek met, uiteraard… veel zoete-, en bak-recepten voor zich zelf en in de toekomst wie weet…

Het zelf verzinnen van de “Puddingclub-recepten” is voor haar een traditie geworden die ze in ere houd.