Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Appelpudding met vanillesaus

Schil de appelen, verdeel ze in gelijke dobbelsteentjes. Leg de gesneden stukjes in koud water, doch vooral niet te lang, daar ze anders aan smaak zouden verliezen. Spoel ze af en kook ze voorzichtig gaar in het water, dat met de suiker en de citroenschil eerst langzaam aan de kook is gebracht. Probeer met een zilveren vork of de stukjes appel gaar zijn. Voeg dan de citroensap toe.

Giet de massa door een zeef van paardehaar (gewone fijne zeef is ook prima, DY). Los in het doorgelekte vocht de gelatine op, die in ruim koud water heeft geweekt en flink is uitgedrukt. Voeg de stukjes appel bij het vocht.

Laat de massa koud worden. Roer nu en dan in den pudding. Doe hem in den vorm, die eenigen tijd met koud water is weggezet, als hij geleiachtig begint te worden. (Zet de pudding dan afgedekt met plastic in de koelkast totdat hij helemaal stijf is geworden. DY)

(Terwijl de pudding opstijft, maak je de vanillesaus:)

Breng de melk met de vanille heel langzaam aan de kook, zoodat de vanille goed aftrekt. Roer den eidooier met de suiker dooreen, voeg hierbij de maïzena, roer de kluitjes er uit. Giet er dan, langzaam onder goed roeren, de vanillemelk erbij en laat alles samen, onder roeren, ongeveer 2 minuten doorkoken. Verwijder de vanille.

Neem een weinig meer maïzena als de saus bij een warmen pudding gegeven wordt en dus warm moet zijn. (Bij dit recept is het lekker als de saus nog een beetje warm is, DY)

Wasch een stukje vanille, dat eenmaal gebruikt is, in heet water schoon, droog het en bewaar de vanille in een fleschje met wat suiker. Gebruik het een tweeden keer doormidden gespleten en ten slotte de geurige suiker.

(Stort de pudding, snijd in vier stukjes en serveer op dessertbordjes, de vanillesaus er om heen geschept. DY)

De pudding is lekker fris in de herfst.


Dit was de ballotagepudding van Desiree (DY). De pudding krijgt moeilijkheidsgraad 4, want je moet regelmatig roeren om te voorkomen dat de appelstukjes allemaal naar onderen zakken, maar als je te lang doorroert, wordt het 'lumpy'.

 

WaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarte
Aantal personen 4
Tijd 30 minuten, dan wachttijd 3 uur, dan 10 minuten
Ingrediënten

Voor de appelpudding:

 • 500 gram handappelen van een "frisch, zuur soort" (ik heb Elstar gebruikt)
 • 0,5 liter water
 • 160 gram suiker
 • Het sap van 2 citroenen
 • De schil van halve citroen
  18 gram gelatine (de helft rode)

Voor de vanillesaus:

 • 3 dl melk
 • 1 theelepel maïzena
 • 20 gram suiker
 • ¼ stokje vanille
 • 1 eierdooier
Bronvermelding Het nieuwe kookboek, samengesteld door A. Gorter en G.A.M. de Boer-de Jonge, 6e druk (1920), p. Noordhoff, Groningen