Recepten Praktisch Website Puddingclub

Recept

Italiaanse chocoladetaart met frambozen

Breek de chocolade in stukjes en leg ze in een pannetje. Plaats het pannetje in een grotere pan waarin water tegen de kook aan wordt gehouden (au bain marie). Laat de chocolade, onder voortdurend roeren en omscheppen (met houten lepel), smelten. Neem zodra de chocolade is gesmolten het pannetje uit het heetwaterbad.

Klop in een grote kom boter en basterdsuiker zolang tot een lichte en romige massa is verkregen. Klop de gesmolten chocolade, daarna de eierdooiers en vervolgens het bakmeel en het zout er door.

Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Voeg tijdens het kloppen 1 eetlepel gewone kristalsuiker beetje voor beetje toe.

Spatel daarna het chocoladebeslag zo luchtig mogelijk door de eiwitten. Doe het beslag daarna over in een beboterde taartvorm (doorsnede 24 - 28 cm).

Zet de vorm op het rooster dat in het midden van de tot 180 C' voorverwarmde oven is geplaatst. Laat de taart in circa 35 minuten gaar bakken. Neem de vorm uit de oven en laat hem een kwartier staan. Stort de taart op een groot koud bord of schaal of een taartrooster en laat hem volkomen koud worden.

Kijk de frambozen na op ongerechtigheden. Spoel de vruchten liever niet in water want daardoor kunnen ze veel van hun smaak verliezen. Klop slagroom en crème fraiche samen met 1½ eetlepel suiker net niet helemaal stijf op. De room dient wel dik maar nog net vloeibaar te zijn.

Snij eventueel het gebak met een draad doormidden, doe room en (gehalveerde?) frambozen ertussen en garneer ook nog de bovenkant.
Als de taart niet dik genoeg is om door te snijden, garneer dan alleen de bovenkant. In dat geval wil je de room misschien wel goed stijf kloppen.

 

Tip: De taart is wat de smaak betreft op haar best wanneer ze na het afkoelen wordt verpakt in aluminiumfolie en 2 of 3 dagen in de koelkast wordt bewaard.
Dus als je er de tijd voor hebt zou je het bakwerk al een paar dagen eerder kunnen doen.BR> Variatie: strooi ook nog wat cacaopoeder over de room voordat je de frambozen erop plaatst.

 

(Met dank aan bezoeker Paul vdG die ons op fouten in het recept attendeerde. Zijn oordeel:
De zwaarte-inschatting op de puddingclub site klopt trouwens ook;-) maar de smaak maakt dat ruimschoots goed! Met deze taart maak je vrienden (ook goed voor je kook-ego)!

WaarderingWaarderingWaardering
MoeilijkheidMoeilijkheidMoeilijkheid
ZwaarteZwaarteZwaarteZwaarte
Aantal personen 8-10
Tijd 50 + 40 min
Ingrediënten
 • 175 gram bittere chocolade
 • 175 gram roomboter, zachtgeroerd
 • 175 gram witte basterdsuiker
 • 3 grote eieren, gesplitst
 • 50 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 mespuntje zout
 • 2½ eetlepel gewone kristalsuiker
 • 200 - 250 gram frambozen
 • 1 dl Slagroom
 • 1 dl crème fraiche
 • eventueel 2 eetlepels poedersuiker.